Walter Luitwieler, 39 jaar, werkzaam bij de gemeente Lelystad. Draagt zelf bij aan de challenge van deze week, maar ook door zijn collega’s ook uit te dagen om enkele dagen dierlijke producten te laten staan.
“Ik was tot een jaar of tien geleden een echte vleeseter. Elke dag een stukje vlees of vis hoorde in mijn gedachten bij een volwaardige maaltijd. En ik vond het ook machtig om grote stukken vlees op de barbecue klaar te maken. Maar in de laatste tien jaar ben ik veel meer gaan lezen en heb ik veel documentaires gezien over voeding en wat de impact daarvan is op mens en milieu. Ik vind het nu echt belangrijk om dierlijke producten met mate te eten. Vlees en zuivel vind ik nog steeds erg lekker maar ik ben mij veel bewuster van de condities waarin deze dieren leven. Niet alleen wat ik op tv heb gezien, maar ook door mijn vorige baan waar ik als milieu toezichthouder in veehouderijen rondliep en zag hoe deze dieren leefde. Daarnaast is de impact op het milieu enorm. We kappen massaal tropisch regenwoud om goedkoop veevoeder te kunnen verbouwen en er is in de hele keten veel transport, water en energie nodig om uiteindelijk dat stukje vlees thuis op je bord te hebben. Als laatste is het eten van veel rood vlees, waar broodbeleg bijvoorbeeld ook onder valt, ook iets waarvan steeds duidelijker wordt dat het voor de gezondheid gevolgen kan hebben. Dat heeft mijn beeld hierop wel drastisch veranderd. We mogen daarin als mens best wat bescheidener zijn.
Lees het hele verhaal op: Lelystedeling gaat voor 3x vegetarisch – NMF Flevoland