In de Lelystadse Waterwijk staat evangelische kerk, annex congrescentrum, De Pijler. Het gebouw komt uit 1984 en was vroeger een middelbare school. Het gebouw beslaat meer dan tweeduizend vierkante meter en meer dan duizend bezoekers kunnen de diensten bijwonen. De kerk wil nadrukkelijk verbonden zijn met de wijk en de mensen in Lelystad en omgeving en organiseert veel activiteiten. Als Congrescentrum heeft De Pijler kleine, middelgrote en grote zalen, inclusief een modern auditorium.
Om alles wat we doen in goede banen te leiden, zijn er tien medewerkers in dienst en vervullen honderden vrijwilligers uiteenlopende taken. Omdat het een groot pand is met behoorlijk wat energieverbruik besloot men toch eens goed te kijken naar duurzaamheid. We spraken Gert van Beek namens De Pijler over dit onderwerp.
Is duurzaamheid een belangrijk thema voor De Pijler?
“Het is zeker een thema dat we belangrijk vinden,” zegt Van Beek. “We willen duurzaam omgaan met dat wat we hebben. De Pijler is een groot gebouw waar veel mensen in kunnen. Qua onderhoud moet er dus behoorlijk wat aan gebeuren. Zodoende investeren we elke twee jaar in een en ander. Dit keer kozen we voor duurzaamheid, mede omdat de tijd daar mooi bij aan sloot en duurzaamheid past ook binnen het gedachtengoed van onze kerkelijke gemeente: goed omgaan met wat we hebben op deze wereld.”
Welke maatregelen hebben jullie toegepast?
“Er zijn vierhonderdzeventig zonnepanelen aangeschaft en geplaatst. In totaal genereren ze meer dan 100.000 kilowatt uur. Vergis je niet, het is echt een enorm complex met heel veel dingen. Dus dat is ook wel nodig, die opbrengst. Maar goed, de panelen zijn in juni gelegd en er moesten nog wat laatste aanpassingen gebeuren. We gaan binnenkort live.”
Hoe zijn de panelen gefinancierd?
“Aanvankelijk hebben we een externe partij aangetrokken voor de business case,” legt meneer Van Beek uit. “Iemand die verwant is aan de kerk en die thuis is in de materie. Vanuit de kerk is de gehele financiering opgebracht via donaties, dat was een fors bedrag. Daarnaast hebben we subsidie aangevraagd en gekregen over de komende vijftien jaar. Die subsidie wordt uitgekeerd op basis van het rendement. Voordeel is wel dat de zonnepanelen eigendom van de kerk zijn. Maar zonder subsidie en de mensen van de Pijlergemeente was het nooit gelukt. Dus het kon nu en daar zijn we heel blij mee.”
Wat zijn de verwachtingen van wat het oplevert of opbrengt?
“Dat hebben we vast doorgerekend en het is echt heel rendabel. Het fijne aan de panelen is dat ze ruimte creëren in toekomstige begrotingen. Het rendement hiervan wordt heel breed ingezet. We gebruiken het vooral om uit te dragen wat we geloven en de maatschappelijke betrokkenheid die daaruit voortvloeit. Als Pijler zijn we heel erg betrokken bij allerlei projecten in Lelystad. Voorbeelden?
Twee keer per jaar doen we de de Pijlerkast, waarbij mensen kleding mogen uitkiezen. Met de Sinterklaasactie geven we honderden gezinnen zonder budget tóch sinterklaascadeautjes en ook geven we jaarlijks kleine kerstpakketten aan gedetineerden. Niet omdat we oordelen over hun daden of straf, maar omdat we willen laten weten dat er mensen zijn die weten dat ze bestaan en aan ze denken. Voor dat doel zijn we ook Kerk met Stip. Een plek waar gedetineerden ná, maar ook tijdens, hun straf of tijdens de resocialisatie terecht kunnen voor hulp. We zijn actief met Helpende Handen waarbij vrijwilligers mensen helpen met klusjes in en om huis die men zelf niet kan uitvoeren. Het zijn maar een paar voorbeelden uit velen, maar al die activiteiten, de medewerkers en het grote gebouw kosten veel geld. Daarom zijn de zonnepanelen een zeer welkome aanwinst en een fantastische investering, want door de besparingen nu en in de toekomst kunnen we ons geld beter besteden aan waar we voor staan: het uitdragen van ons geloof. Met de kosten gaan we zo efficiënt mogelijk om zodat we ons doel zo goed mogelijk kunnen bereiken. We zijn heel erg blij met deze investering.”
Lees meer ondernemersverhalen op: Energieloket | Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag. – Energieloket Flevoland